zobacz oferte

        BAROWE ABC

        1. Barman jest Twoim towarzyszem imprezy, a nie służącym – Ty jesteś jego Gościem, a nie klientem.

        2. Jeśli znasz barmana to ciesz się z tej znajomości, ale nie podczas jego pracy. On do Ciebie nie przychodzi podczas pracy, a już na pewno nie zrzędzi oraz nie żebrze o złotówkę rabatu.

        3. Uszanuj trzeźwość Barmana podczas jego pracy. Ogólnie szanuj to, że ktoś nie chce pić alkoholu.

        4. Jeśli chcesz poderwać barmana/barmankę nie wiś całą noc nad barem tylko po prostu mu to powiedz, zostaw numer telefonu, albo zaczep na portalu społecznościowym.

        5. Absolutnie nie próbuj wymusić swojej kolejki łapiąc barmana za rękę lub inny element garderoby.

        6. Nie wchodź za bar nawet połową stopy i nie blokuj ciągu komunikacyjnego kelnerom.

        7. Szatnia, która kosztuje złotówkę lub dwie jest od przechowywania Twojej torebki, prezentu urodzinowego albo kurtki, więc nie proś o to barmana.

        8. Nigdy nie mów barmanowi, że zrobił Ci zbyt mocnego drinka, albo że tydzień temu polał Ci „czeską” wódkę i bolała Cię głowa.

        9. Nie mów też, ze drink jest zbyt słaby. Chcesz więcej alkoholu? Po prostu następnym razem zamów podwójną porcję. Barman z pewnością zrozumie Twój przekaz.

        10. Gdy barmanowi sie nudzi, chętnie przygotuje Ci wyszukanego drinka. W godzinach szczytu wybierz jednak napój prosty i szybki w przygotowaniu.

        11. Bar to nie targ, więc się nie targuj, oraz nie wymuszaj uśmiechu i podania imienia.

        12. Eksperymentuj! Próbuj drinków, których jeszcze nie piłeś, ale stosuj powyższe zasady.

        13. Zdaj sie na gust barmana i poproś o przyrządzenie jego specjalności. Na pewno u niego zaplusujesz.

        14. Kontakt wzrokowy z barmanem i uśmiech przyśpieszają czas realizacji zamówienia o 1000 procent.

        15. Pstrykanie palcami, uderzanie w blat lub gwizdanie na barmana czy kelnerkę to lokalowe SAMOBÓJSTWO!

        16. Jeśli nie podoba Ci się praca obsługi i chcesz ją komentować znajomemu, to nie rób tego nagłos, bo to po prostu nieładnie.

        17. Również bardzo wystrzegaj się słów: ziomek, ziomuś, ziomutek, ej, majster i przekleństw w stronę baru. To bardzooo wydłuża czas realizacji Twojego zamówienia.

        18. Od nawiązania kontaktu wzrokowego z barmanem masz 1,5 sekundy na złożenie zamówienia. Jeśli nie zdążysz, zajmie się mniej ślamazarnymi Gośćmi.

        19. Zawsze miej przygotowane pieniądze, gdy dostajesz swoje napoje, a nie zaczynaj szukać kasy po kieszeniach, gdy barman już Ci podał zamówienie.

        20. W godzinach szczytu przywołuj barmana, DOPIERO gdy wiesz, co chcesz zamówić. W przeciwnym przypadku marnujesz czas jego i innych.

        21. W momencie, gdy przy barze nie ma ruchu, barman z przyjemnością wysłucha Twojej opowieści.

        22. Nie dołuj przesadnie barmana - opowieści o raku ukochanego pieska są w złym guście. W dobrym tonie są natomiast opowieści o żonie przyłapanej w łóżku z listonoszem.

        23. Jeśli zamówisz po prostu "piwo" albo "wódkę", dostaniesz wersję najtańszą lub markę, z którą lokal ma umowę. Zamawiaj, więc konkretnie.

        24. Jeśli nie chcesz lodu, zaznacz to wyraźnie. Późniejsze wyławianie palcami kostek lodu jest nieapetyczne.

        25. Barman ma zawsze rację, chyba ze źle wydał resztę. Zwróć mu uwagę zdecydowanie, ale kulturalnie.

        26. Dobrze, by barman widział pieniądze w Twojej dłoni. Machanie stówą jest burackie i niczego nie przyspiesza.

        27. Jeśli nie chcesz płacić za każdego drinka z osobna, umów się, że płacisz np. 100 zł i pijesz do wyczerpania tego limitu. I tak w kółko.

        28. Duży napiwek przy pierwszym zamówieniu, zwiększa Twoje szanse na szybką obsługę podczas całego wieczoru.

        29. Duży napiwek przy ostatnim zamówieniu zwiększa Twoje szanse na miłe powitanie następnym razem.

        30. Napiwków nie wręcza się w ostentacyjny sposób, a minimum przyzwoitości to jedna złotówka, w jednej monecie. Pogardliwe wysypanie garści miedziaków na bar nie przysporzy Ci sympatii obsługi.

        31. Napiwek zdecydowanie lepiej zostawić w postaci "reszty nie trzeba", niż zwracając wydana juz przez barmana kasę.

        32. Jeśli drink kosztuje np. 12 zł, a Ty wręczasz banknot 20-zlotowy powiedz po prostu: "Do piętnastu złotych proszę". Tak jest ładniej.

        33. Zwyczajowo napiwek to przynajmniej 10 procent wartości zamówienia.

        34. Najgorsze napiwki dają ekstremalnie biedni studenci i ekstremalnie bogate dupki.

        35. Nie złość się na barmana, gdy nie ma jak wydać Ci złotówki reszty, w każdym lokalu jest problem z drobnymi, szczególnie po północy. Przypomnij o tym przy następnym zamówieniu.

        36. Postawienie nieznajomej drinka jest OK. Stawianie jej przez cały wieczór to głupota.

        37. Jeśli kobieta odmawia postawienia jej drinka, nie masz u niej szans.

        38. Zgodziła sie? Wciąż nie masz gwarancji, ze na Ciebie leci. Możesz być dla niej po prostu kolejnym frajerem, dzięki któremu napije sie za darmo.

        39. Jeśli kobieta stawia drinka Tobie, na pewno sie jej podobasz.

        40. Jeżeli choć raz w towarzystwie napijesz się babskiego drinka, opinia mięczaka przylgnie do Ciebie na całe życie, albo i na dłużej.

        41. Darmowy drink zawsze smakuje lepiej, niż kupiony za własną kasę, ale nie bierz z baru zwietrzałych, nieswoich zlewek. To co najmniej niehigieniczne.

        42. Kiedy ktoś Ci stawia 5-letnią whisky, nie gadaj ze wolisz 12-letnią.

        43. Nie narzekaj na smak postawionego drinka.

        44. Nie wstydź się i poluj na happy hour. To czas, kiedy drinki są sprzedawane nawet kilkadziesiąt procent taniej.

        45. Nigdy nie zagaduj facetów przy pisuarze. NIGDY!

        46. Po zrobieniu tego co miałeś zrobić, umyj i wysusz ręce i natychmiast wyjdź z toalety. Tylko kobiety zostają tam na pogaduchy.

        47. W domu koniecznie musisz mieć korkociąg. Inne sprzęty są nieważne:)

        48. Nie masz korkociągu? Ostatecznie możesz wepchnąć korek do środka kciukiem, albo długopisem.

        49. Jeżeli wylejesz trochę piwa na stolik, wytrzyj plamę serwetkami, a nie wzywaj pracownika. Zbijesz kufel? Poczekaj na obsługę i... zwal to na kogoś innego.

        50. Facet nie pije przez rurkę.

        51. Jeśli zaczynasz uśmiechać się do swojego własnego odbicia w lustrze, spożyłeś idealną ilość alkoholu do imprezowania.

        52. Gdy selekcja nie wpuszcza Cię do lokalu, nie negocjuj i nie błagaj. Pamiętaj - klubów do wyboru jest wiele, godność tylko jedna.

        53. Nie prowokuj ochrony i pozwól im spokojnie na bramce rwać laski.

        54. Nie daj sie zmusić do picia czystej wódki, jeśli wolisz drinki.

        55. Nie zmuszaj nikogo do dalszego chlania. Wydaje Ci się, ze wiesz lepiej od niego, ile może wypić.

        56. Wmuszanie "karniaka" jest OK tylko w koszarach. Gdzie indziej wyjdziesz na buraka.

        57. Nikomu nie zaimponujesz zdolnością gładkiego picia ciepłej, taniej wódki.

        58. Jeśli przeraziło Cię to co zobaczyłeś w lustrze, nie pij więcej.

        59. Każdy mocny drink to o 10 procent większe szanse na bijatykę. Jednocześnie to 10 procent szans mniej na wygraną.

        60. Wznoszenie toastów zawsze jest dobrym pretekstem do picia.

        61. Toastów nie wznosi sie wódką. Nie powinno sie także wówczas trzymać kieliszka w ręku.

        62. Pierwszeństwo do wygłoszenia toastu ma osoba, która zamówiła kolejkę.

        63. Nigdy nie proś o fajkę tej samej osoby więcej, niż raz w ciągu wieczoru.

        64. Nie tkwij przy barze na tłocznej imprezie. Inni też chcą pić.

        65. Znajomych z ulubionej knajpy traktuj jak rodzinę. Jednak w tym układzie nie ma nic złego w zaliczeniu jakiejś siostry. Albo, jeżeli pijesz dużo, matki.

        66. Tylko gdy całe towarzystwo pije równo, następnego dnia nie będziesz się wstydził swojego zachowania.

        67. Niestety nie ma sposobu na wymiotowanie z klasą na środku lokalu.

        68. Zapomniałeś imienia nowo poznanej dziewczyny? Nie wpadaj w panikę. Od czego są zwroty typu "kochanie" czy "ślicznotko".

        69. Każda osoba niosąca dwa drinki ma w lokalu pierwszeństwo jazdy. Od czterech w górę musisz ją traktować jak pojazd uprzywilejowany.

        70. Na imprezie firmowej już po jednym drinku unikaj rozmowy z szefem.

        71. Nie ma nic złego w piciu przed południem. Zwłaszcza jeśli jesteś w pracy. Za biurkiem wybieraj wódkę, jest najmniej wyczuwalna przez nosy przełożonych, którzy, jeśli Cię nakryją, mogą ukarać dyscyplinarką. Niech moc będzie z Tobą!

        72. Czas w barze jest względny - zawsze upływa czterokrotnie szybciej od północy do momentu składania ostatniego zamówienia.

        73. Każdą z tych porad zapomnisz po dziesiątym piwie:)

        Produkt Warmia Mazury
        Produkt
        YouTube
        Partner strategiczny
        Bartbo
        Partnerzy
        Realizacja: Collor.pl | ENDIBAR Grzegorz Żurowski www.endibar.pl    stat4u